Technik żywienia i usług gastronomicznych

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH – zawód nie tylko dla koneserów smaku

Ciekawy i stale rozwijający się zawód dla ludzi z pasją kulinarną. Uczniowie zdobywają umiejętności z zakresu sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego serwowania dań, prawidłowej obsługi klienta indywidualnego, organizacji żywienia zbiorowego, przygotowania i obsługi imprez okolicznościowych. W trakcie nauki uczniowie nabywają także umiejętności z zakresu cateringu oraz samodzielnego przygotowania i prowadzenia zakładu gastronomicznego.

Przedmioty zawodowe przygotowują do następujących kwalifikacji zawodowych:
  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

W zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:

  • ocenianie jakości żywności
  • rozpoznawanie surowców potrzebnych do przygotowywania potraw i napojów
  • przechowywanie żywności
  • stosowanie receptur gastronomicznych
  • sporządzanie i ekspedycjonowanie potraw i napojów
  • rozróżnianie metod utrwalania żywności
  • stosowanie sprzętu i urządzeń do sporządzania i wydawania dań
  • stosowanie zasad związanych z bezpieczeństwem i higieną pracy

w  zakresie kwalifikacji HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:

  • stosowanie zasad żywienia dietetycznego
  • określanie roli składników pokarmowych i ich wpływu na organizm człowieka
  • planowanie alternatywnych sposobów żywienia
  • stosowanie norm i zasad planowania żywienia
  • planowanie żywienia dla różnych grup ludności
  • planowanie produkcji potraw i napojów
  • rozliczanie finansowe usług gastronomicznych
  • wykorzystywanie programów komputerowych w organizacji produkcji gastronomicznej 
Typowe miejsca pracy:

• bary, restauracje, kawiarnie,
•hotele, pensjonaty,
•firmy cateringowe,
•zakłady prowadzące działalność gastronomiczną,
•podmioty prowadzące działalność agroturystyczną,
• instytucje zajmujące sie obrotem żywnością.

Przedmioty punktowane przy naborze:

•język polski,
•matematyka,
•informatyka,
•do wyboru: zajęcia techniczne, geografia, historia (system elektroniczny wybiera przedmiot najwyżej oceniony