JESTEŚMY MISTRZAMI VIII ŚLĄSKIEJ JESIENI KULINARNEJ
Bartosz Biernacki i Mateusz Twardoch z klasy III gastronomicznej zdobyli I miejsce w wojewódzkim konkursie kulinarnym w Wodzisławiu Śląskim, macierzystej szkole mistrza kulinarnego – Remigiusza Rączki. Pokonali 15 drużyn z całego Śląska.
Warto dodać, że nasza druga drużyna – Klaudia Król i Natalia Żołneczko – znalazła się również w czołówce zajmując IV miejsce.
Zwycięskie dania VIII ŚLĄSKIEJ JESIENI KULINARNEJ. Jeśli chcecie je przygotować w domu – podajemy składniki. Reszta należy do Was. Gratulacje dla opiekuna naszych kulinarnych mistrzów – p. Moniki Herok.
Bartosz Biernacki i Mateusz Twardoch (zdobywcy I miejsca) – Śledź smażony w panierce z mąki i maku, dodatkowo emulsja z selera, oliwa szczypiorkowa, jadalny mech, piklowane warzywa, tiul oraz puder z liofilizowanych malin. Na zakończenie dla efektu oraz nadania aromatu DYM z drzewa wiśniowego.
Klaudia Król i Natalia Żołneczko – laureatki IV miejsca – śledź świeży z bekonem i suszoną śliwką, kasza jaglana z burakami, marchewką i cebulą, surówka z fenkuł z cukinią w marynacie, sos z suszonych śliwek.