TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH – zawód nie tylko dla koneserów smaku
Ciekawy i stale rozwijający się zawód dla ludzi z pasją kulinarną. Uczniowie zdobywają umiejętności z zakresu sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego serwowania dań, prawidłowej obsługi klienta indywidualnego, organizacji żywienia zbiorowego, przygotowania i obsługi imprez okolicznościowych. W trakcie nauki uczniowie nabywają także umiejętności z zakresu cateringu oraz samodzielnego przygotowania i prowadzenia zakładu gastronomicznego.
Przedmioty zawodowe przygotowują do następujących kwalifikacji zawodowych:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
W zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
- ocenianie jakości żywności
- rozpoznawanie surowców potrzebnych do przygotowywania potraw i napojów
- przechowywanie żywności
- stosowanie receptur gastronomicznych
- sporządzanie i ekspedycjonowanie potraw i napojów
- rozróżnianie metod utrwalania żywności
- stosowanie sprzętu i urządzeń do sporządzania i wydawania dań
- stosowanie zasad związanych z bezpieczeństwem i higieną pracy
w zakresie kwalifikacji HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
- stosowanie zasad żywienia dietetycznego
- określanie roli składników pokarmowych i ich wpływu na organizm człowieka
- planowanie alternatywnych sposobów żywienia
- stosowanie norm i zasad planowania żywienia
- planowanie żywienia dla różnych grup ludności
- planowanie produkcji potraw i napojów
- rozliczanie finansowe usług gastronomicznych
- wykorzystywanie programów komputerowych w organizacji produkcji gastronomicznej
Typowe miejsca pracy:
• bary, restauracje, kawiarnie,
•hotele, pensjonaty,
•firmy cateringowe,
•zakłady prowadzące działalność gastronomiczną,
•podmioty prowadzące działalność agroturystyczną,
• instytucje zajmujące sie obrotem żywnością.
Przedmioty punktowane przy naborze:
•język polski,
•matematyka,
•informatyka,
•do wyboru: technika, geografia, biologia (system elektroniczny wybiera przedmiot najwyżej oceniony