Technik żywienia
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH – zawód nie tylko dla koneserów smaku
Idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej, a także dla wszystkich tych, dla których ważny jest zdrowy styl życia i racjonalne odżywianie się. Wybierając ten zawód nauczysz się sporządzać potrawy, estetycznie je podawać i prawidłowo obsługiwać konsumenta, obliczać wartość energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw, a także poznasz podstawy żywienia dietetycznego i zasady planowania jadłospisów. Zdobędziesz umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu.
Osoby, które po ukończeniu szkoły średniej będą chciały kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności mogą wybrać studia licencjackie i magisterskie na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka, żywienie sportowców, hotelarstwo i turystyka, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii na różnych uczelniach.
Przedmioty zawodowe przygotowują do następujących kwalifikacji zawodowych:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
W zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
- ocenianie jakości żywności
- rozpoznawanie surowców potrzebnych do przygotowywania potraw i napojów
- przechowywanie żywności
- stosowanie receptur gastronomicznych
- sporządzanie i ekspedycjonowanie potraw i napojów
- rozróżnianie metod utrwalania żywności
- stosowanie sprzętu i urządzeń do sporządzania i wydawania dań
- stosowanie zasad związanych z bezpieczeństwem i higieną pracy
w zakresie kwalifikacji HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
- stosowanie zasad żywienia dietetycznego
- określanie roli składników pokarmowych i ich wpływu na organizm człowieka
- planowanie alternatywnych sposobów żywienia
- stosowanie norm i zasad planowania żywienia
- planowanie żywienia dla różnych grup ludności
- planowanie produkcji potraw i napojów
- rozliczanie finansowe usług gastronomicznych
- wykorzystywanie programów komputerowych w organizacji produkcji gastronomicznej
Typowe miejsca pracy:
- szef kuchni,
- manager zakładu gastronomicznego,
- organizator imprez okolicznościowych,
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
- organizator usług cateringowych we wszystkich typach zakładów gastronomicznych, pensjonatach, domach wczasowych
- prowadzić własną działalność gospodarczą np. w zakresie usług gastronomicznych.
Przedmioty punktowane przy naborze:
•język polski,
•matematyka,
•informatyka,
•do wyboru: technika, geografia, biologia (system elektroniczny wybiera przedmiot najwyżej oceniony