Technik żywienia

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH – zawód nie tylko dla koneserów smaku

Idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej, a także  dla wszystkich tych, dla których ważny jest zdrowy styl życia i racjonalne odżywianie się. Wybierając ten zawód  nauczysz się sporządzać potrawy, estetycznie je podawać i  prawidłowo obsługiwać konsumenta, obliczać wartość energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw, a także poznasz podstawy żywienia dietetycznego i zasady planowania jadłospisów. Zdobędziesz umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu.

Osoby, które po ukończeniu szkoły średniej będą chciały kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności mogą wybrać studia licencjackie i magisterskie na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka, żywienie sportowców, hotelarstwo i turystyka, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii na różnych uczelniach.

Przedmioty zawodowe przygotowują do następujących kwalifikacji zawodowych:
  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

W zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:

  • ocenianie jakości żywności
  • rozpoznawanie surowców potrzebnych do przygotowywania potraw i napojów
  • przechowywanie żywności
  • stosowanie receptur gastronomicznych
  • sporządzanie i ekspedycjonowanie potraw i napojów
  • rozróżnianie metod utrwalania żywności
  • stosowanie sprzętu i urządzeń do sporządzania i wydawania dań
  • stosowanie zasad związanych z bezpieczeństwem i higieną pracy

w  zakresie kwalifikacji HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:

  • stosowanie zasad żywienia dietetycznego
  • określanie roli składników pokarmowych i ich wpływu na organizm człowieka
  • planowanie alternatywnych sposobów żywienia
  • stosowanie norm i zasad planowania żywienia
  • planowanie żywienia dla różnych grup ludności
  • planowanie produkcji potraw i napojów
  • rozliczanie finansowe usług gastronomicznych
  • wykorzystywanie programów komputerowych w organizacji produkcji gastronomicznej
Typowe miejsca pracy:
  • szef kuchni,
  • manager zakładu gastronomicznego,
  • organizator imprez okolicznościowych,
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
  • organizator usług cateringowych we wszystkich typach zakładów gastronomicznych, pensjonatach, domach wczasowych
  • prowadzić własną działalność gospodarczą np.  w zakresie usług gastronomicznych.
Przedmioty punktowane przy naborze:

•język polski,
•matematyka,
•informatyka,
•do wyboru: technika, geografia, biologia (system elektroniczny wybiera przedmiot najwyżej oceniony